VIŠEGRAD

Na brežuljkastim padinama koje se uzdižu u planine visoke preko 1000 metara, Višegradska kotlina rijetko je proširenje u toku rijeke Drine.
VIŠEGRAD

Na brežuljkastim padinama koje se uzdižu u planine visoke preko 1000 metara, Višegradska kotlina rijetko je proširenje u toku rijeke Drine. Uski i duboki kanjon rijeke Drine širi se u kotlinu i baš na tom mjestu stoji kameni most sa 11 širokih lukova, star 500 godina svima poznatiji kao “Na Drini ćuprija”. 

Jedan od velikih osmanskih vojskovođa, Mehmed - paša Sokolović, porijeklom iz Bosne dao je izgraditi ovaj veličanstveni most na Drini 1506. godine. Most predstavlja remek djelo tadašnjeg graditeljstva, a danas je upisan u UNESCO listu svjetske kulturne baštine i svakako je nezaobilazna znamenitost svakog tko se želi upoznati s poviješću ovih prostora. Baš o tom mostu govori i Ivo Andrić u svom romanu “Na Drini ćuprija”, a u istom romanu Andrić priča i o legendi o kuli Kraljevića Marka koja se također nalazi u Višegradu. Za sve ljubitelje andrićevih romana, a i one koje se žele upoznati s dijelom povijesti i kulture Bosne i Hercegovine, izlet u Višegrad savršen je izbor kako provesti vikend. 

Od mosta počinje i čaršija grada Višegrada poznata kao “čaršija na vodi” iz razloga što se nalazi na ušću rijeke Rzav u Drinu. Ovdje se mogu pronaći brojni restorani i kafići, a uz to i mnogobrojne zanatske radnje. 

Na poluotočiću između ove dvije rijeke smjestio se Andrićgrad. Turistički, kulturni i edukativni kompleks inspiriran djelima i likovima iz romana nobelovca Ive Andrića. U ovom zanimljivom gradu u malom pronaći će se za svakog ponešto, tako je ovdje moguće odsjesti u hotelu ili hostelima, uživati u ponudama brojnih restorana, kafića i slastičarnica, posjetiti Renesansno kazalište i 3 kino dvorane, galerije te Akademju lijepih umjetnosti i Institut Ive Andrića s centrom za slavistiku.                                

Provesti vikend ispunjen aktivnostima neće biti problem u Višegradu. Ako ste rezervirali jedan dan za razgledavanje i divljenje povijesnim znamenitostima, drugi svakako iskoristite za vožnju brodićima po Drini, ribolovom na Drini i uživanjem u ljepoti kanjona i kotline koji vas okružuju. 

Iz vaše najbliže Carwiz poslovnice uputite se prema Višegradu i pripremite se na nezaboravan vikend ispunjen provijesnim i prirodnim znamenitostima!

Vidimo se na ćupriji! 

 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »