DESTINACIJE

PEĆINA VJETERNICA

Smještena na zapadnom dijelu Popova polja u Hercegovini, nedaleko od Zavale nalazi se najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini.
PEĆINA VJETERNICA

Smještena na zapadnom dijelu Popova polja u Hercegovini, nedaleko od Zavale nalazi se najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini. Ona je zaštićeni spomenik prirode i zanimljivo turističko odredište.

Ukupno 7014 metara ove pećine je otkriveno, a veliki prostrani hodnici, dvorane, nakupine velikih i malih siga, brojna jezera i nekoliko vodopada te više stalnih potoka čine je jedinstvenom, veličanstvenom i nezaobilaznom prirodnom atrakcijom. Po snažnom vjetru na ulazu je i dobila ime, a česta pojava u pećini je i magla. 

Vjeternica je karakteristična po iznimno bogatom pećinskom svijetu, ovdje je zabilježeno skoro 200 različitih životinjskih vrsta, a 37 ih je po prvi put pronađeno i opisano upravo u ovoj pećini. Također, veliki broj endema nalazi se baš u ovoj pećini.

Rogljasta dvorana promjera je preko 20 metara i više je široka nego dugačka. Ona bočno vodi u Prostranu dvoranu i raskrižje dugo preko 100 metara, a široko između 10 i 15 metara. Prva dvorana dugačka je 40, a široka 10 - 15 metara, ona završava vratima, tj. okruglastim prolazom promjera oko 2,5m nastalim erozijom.

Ipak, najzanimljivija je Zlatna dvorana koja spada u jedan od najljepših dijelova Vjetrenice i predstavlja njen simbol. Duga je 45 metara, a lijevu stranu joj čine dvorane koje prekriva žuti slijev zbog čega je i dobila ime Zlatna dvorana. Pod joj je ukrašen sigastim kamenicama što je čini jedinstvenom.

Pećina je za posjetitelje otvorena u proljetnim i ljetnim mjesecima. Ljeti se moze posjetiti od 10 - 18h s ulaskom na svaki puni sat, a obilazak traje 40- 60 minuta. Na turističkoj stazi otvorenoj za posjetitelje u dužini od 600 metara, nalazi se pet dvorana i četiri kalcitna jezera sa nepropusnim slojevima nakupina vode.

Iz najbliže Carwiz poslovnice uputite se prema Vjeternici i pripremite se da vas ostavi bez riječi svojom veličanstvenošću i magičnom ljepotom. Vaše Carwiz vozilo vas čeka!

 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »