Destinacije

Rujiste

Nadomak Mostara smješteno je planinsko izletište Rujiste
Rujiste
CARWIZov GPS? Mostar - Rujiste: 24km (30 min)
Sarajevo - Rujiste: 135km (2h i 17 min)

Mostar nas uglavnom asocira na Stari most, sunce, Neretvu, skokove sa Starog... Mnogi ne znaju da Mostar ima što ponuditi i u zimskom periodu. Samo 18 km sjeverno od Mostara, na periferiji planine Prenj nalazi se poznato izletište "Rujište". Zbog znatne visinske razlike boravak je posebno ugodan ljeti kada je temperatura niža i do 11°C u odnosu na centar Mostara.

Kako je smješteno na periferiji planina Prenj i Velež, Rujište je polazna destinacija planinarima u pohodima na Prenj, prelijepu planinu sa 6 vrhova preko 2000 m, od kojih je najviši Zelena glava, visoka 2155 m.
Ovaj planinski prostor na 1050 metara nadmorske visine najbogatiji je kisikom u ovome dijelu Europe. Iznimno je bogato munikom, endemskim i danas vrlo rijetkim drvetom, a samim tim i kisikom.

Skijaše i bordere posebno raduje zima kada je Rujište u svom najvećem sjaju. Staza rasplaže jednim ski liftom na skromnih 950 metara dužine ali za početnike i one koji ne mogu doći do većih skijaških centara ovo je pravi mali planinski raj koji je svojim posjetiteljima obezbjedio i uslove za noćno skijanje i ski školu. Dužina trim staze je 1 100 metara.

Na Rujištu se nalazi motel Snježna kuća, planinarski i izviđački dom, te privatni vikend objekti. Cijene su relativno povoljne, a ponuda dobra.

Cijena ski karte je 15 KM. Cijena je ista i za noćno i za dnevno skijanje.

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »