Grad u gradu

Grad u gradu

Kreirajte rezervaciju

Vraćanje u drugoj poslovnici
Pregled ili izmjena rezervacije

Banja Luka je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na rijeci Vrbas. Po veličini je drugi grad u cijeloj Bosni i Hercegovini, a mnogi ga smatraju jednim od njenih najljepših gradova. Zahvaljujući svojoj dugoj historiji, Banja Luka ima veoma bogato i raznoliko kulturno naslijeđe. U gradu se nalazi nekoliko muzeja, od kojih treba izdvojiti Muzej Bosanske krajine. Jedno od značajnih kulturnih mjesta u gradu je i Banski dvor, koji danas djeluje kao kulturni centar. Građen je u periodu između 1929. i 1932. godine kao rezidencijalni prostor bana Vrbaske banovine i u te svrhe korišten sve do 1941. Banjolučki aerodrom nalazi se u mjestu Mahovljani, 23 km sjeverno od grada. Iako je izgrađena 1985. godine, za putnički promet otvorena je tek krajem 1997.Od oktobra 2018 niskobudžetna aviokompanija Ryanair uspostavlja direktne letove iz Banje Luke za Stockholm, Brisel i Memingen, dva puta sedmično.

Ako ste u Banja Luku stigli avionom, predlažemo da preuzmete automobil na aerodromu kako ne bi propustili ništa što Banja Luka nudi, a uhvatite li dovoljno vremena, odvezite se i izvan gradske vreve.

Inspiracije

Naš neiscrpan izvor informacija o najboljim društveno-kulturološkim ponudama Bosne i Hercegovine i okolice.

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »