Život iznad rijeke

Život iznad rijeke

Kreirajte rezervaciju

Vraćanje u drugoj poslovnici
Pregled ili izmjena rezervacije

mostar-aerodrom

Aerodrom Mostar je otvoren za civilni saobraćaj 1965. godine samo za domaće letove.

1984. godine, Aerodrom Mostar postao je Međunarodni aerodrom Mostar, te je objavljeno da je on alternativa Međunarodnom aerodromu Sarajevo tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Aerodrom je postao popularan i za ljude koji koji dolaze na hodočašće u Međugorje. U 2010. i 2011. godini Aerodrom Mostar bilježi rekordan poslijeratni promet i veliki rast broja charter letova, pretežito iz Italije. Prema procjenama menadžmenta zračne luke, 2013. godina će biti rekordna svih vremena i probiti psihološku granicu od 100 000 putnika, no također se ocjenjuje da će za daljnji razvoj Aerodroma biti vjerojatno potrebna veća ulaganja i strateški partner. Sletite li na mostarski aerodrom, preuzmite vozilo u našoj poslovnici na aerodromu, jer će vam svakako dobro doći kako za dolazak do grada tako i za izlete u okolicu.

Ekonomsko, kulturno, univerzitetsko, prometno i turističko središte Hercegovine. Podignut u cvjetnoj i vinorodnoj dolini rijeke Neretve ovaj grad je kamena ruža. Njegovu blagu klimu štite planine Velež, Čabulja i Hum. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566.godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta. Mostar je upravni centar Hercegovačko-neretvanskog kantona. Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Neretvu premošćuje Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, a visok 20, metara, savijen blizu sniženog polukruga. Karakteriziran je po tankom i elegantnom obliku: profil mosta je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana, zavisno od Sunca.

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »