Bihać je smješten u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine te je ekonomsko, administrativno i kulturno središte Unsko-sanske županije. Nalazi se u Bihaćkoj kotlini, koju sa zapada i jugozapada zatvara planina Plješevica i njeni obronci Debeljača i Somišlje, dok je na istoku i jugoistoku omeđuje planina Grmeč i njeni obronci Ljutoč, Jadovnik i Gredoviti vrh. Kroz njega protječu rijeka Una i njene pritoke Klokot i Privilica. U njemu je 2013. godine živjelo 56.261 stanovnika. Bihać na zapadu graniči s općinama Donji Lapac, Korenica i Slunj; gradom Cazinom na sjeveru; naselja Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac na istoku; i općinom Drvar na jugu. Uži centar grada Bihaća bogat je kulturno povijesnim objektima koji svjedoče burnoj i bogatoj prošlosti grada.


U okolici grada Bihaća nalaze se brojne kulturno-povijesne znamenitosti, a treba izdvojiti Kapetanovu kulu, Fethija džamiju, Crkvu svetog Antuna Padovanskog, Turba, Krajina Pujeva, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a, Manastir Rmanj, a među najznačajnijim su i drugi. Na području Bihaća nalazi se nekoliko srednjovjekovnih gradova od kojih izdvajamo: Sokolačku kulu, Orašac, Havalu i Ostrovicu u Kulen Vakufu.

Inspiracije

Naš neiscrpan izvor informacija o najboljim društveno-kulturološkim ponudama Bosne i Hercegovine i okolice.

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »