Dobrodošli u Bosansku Gradišku

Dobrodošli u Bosansku Gradišku

Kreirajte rezervaciju

Vraćanje u drugoj poslovnici
Pregled ili izmjena rezervacije

Rent a car Gradiška

Dobrodošli u Carwiz rent a car Bosanska Gradiška!

Grad i naseljeno mjesto Gradiška, znana kao Bosanska Gradiška, smjestila se na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u regiji Bosanska krajina. Poznata je i kao gospodarsko središte bosanskog dijela Posavine, a u svojoj izvornoj građi prvi puta je spomenuta 1295. godine, prije više od 700 godina u srednjem vijeku, pod nazivom Gradiški Brod. Međutim, prvi tragovi na području sadašnjeg grada datiraju još iz prahistorijskog perioda čemu svjedoče i brojna arheološka nalazišta.

Povijesni dio grada možete vidjeti u nekoliko arheoloških nalazišta, najstarije je prahistorijsko naselje Donja Dolina u kojoj se mogu vidjeti ostaci kulturnog razvoja od 1200. godine prije nove ere do rimskog osvajanja, tj. do početka nove ere. Zahvaljujući svojoj dugoj povijesti, Gradiška ima veoma bogato i raznoliko kulturno naslijeđe. U gradu se nalazi nekoliko muzeja, od kojih izdvajamo Zavičajni muzej, osnovan 1970. godine te djeluje u sastavu Doma kulture Bosanska Gradiška.

Za sve ljubitelje sporta i kupanja, jedno od najljepših mjesta u blizini grada je jezero Laminci, mirna oaza u srcu prirode. U svome sastavu ima umjetno jezero za kupanje i ribolov, restoran, teniske terene, a uz samo jezero nalazi se skrivena staza za šetnju i biciklizam. Jezero zaklonjeno hrastovom i jasenovom šumom stvara divan opuštajući ugođaj, a pogodno je za posjetiti u svim godišnjim dobima.

Ako se nalazite u blizini Gradiške predlažemo da uzmete Carwiz vozilo, odvezite se i izvan gradske vreve i ne propustite ništa što Gradiška nudi. Umjerena kontinentalna klima i veliko šumsko bogatstvo obližnjih planina Kozare i Prosare, plodno polje Lijevče i dijelovi Posavine, samo je dio ljepota s kojima ćete se susresti.  

Inspiracije

Naš neiscrpan izvor informacija o najboljim društveno-kulturološkim ponudama Bosne i Hercegovine i okolice.

Kontaktirajte nas

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »