VRELO BUNE

Bosne i Hercegovina obiluje bistrim vodama i izvorima rijeka. 12 kilometra od Mostara, u mjestu Blagaj nalazi se još jedan prirodni biser ove zemlje; izvor rijeke Bune.
VRELO BUNE

Ovaj izvor smješten je u stijenama visokim gotovo 200 metara i nalazi se baš u dubini tih stijena. Ogroman kapacitet vode koji izvire odjednom čini ovaj izvor jednim od najjačih krških vrela u Europi. Voda koja izvire ovdje ledena je i nevjerojatno čista, a prije samog izvora, 20km prolazi pod zemljom. 

U neposrednoj blizini ovog izvora nalazi se predivan i mističan derviški samostan, tzv. tekija. Iznad tekije proteže se ogromna kamena litica u visinu od 240 metara. Na toj litici i danas stoje zidine srednjovjekovnog grada Stjepana Vukčića Kosače. Posjet samostanu omogućuje uvid u način života sufija, njihovu kulturu i mirnoću koja proizlazi iz prirode, a penjanje strmom i krivudavom stazom dovest će vas upravo do zidina starog srednjovjekovnog grada Blagaja na litici.  Uzbudljivo iskustvo koje morate isprobati je i izlet čamcem u pećinu izvora i vožnja kristalno čistom rijekom Bunom. 

Duž obale rijeke moguće je uživati u hrani i piću nakon različitih aktivnosti i odmoriti se u šumskom ugođaju. Ovo nevjerojatno mjesto odiše mirnom atmosferom i savršeno je za jednodnevni izlet na kojem ćete se opustiti i uživati u prirodi. Do vrela i tekije najlakše ćete stići automobilom, stoga uputite se u najbližu Carwiz poslovnicu gdje vas vaše vozilo nestrpljivo očekuje spremno za nove avanture! 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »